PRØVEKJØRT: Mercedes SLR McLaren
 
Det er en stund siden SLR kom på markedet, men har først blitt tilgjengelig for oss nå. Den er lekker å se på, det har vi grunn notert for lenge siden, men effekten og kjøreopplevelsen SLR er mye heftigere

 
(225x168 pixel - 17068 bytes)
 
(225x255 pixel - 25364 bytes)
 
(225x181 pixel - 23065 bytes)
 
(225x160 pixel - 23328 bytes)
 
(225x307 pixel - 38477 bytes)
 
(225x118 pixel - 12045 bytes)
 
(225x174 pixel - 15969 bytes)
 
SLR er en drømmebil, og med prisen som forlanges for bilen er det heller ikke mange som vil kunne få nyte draget fra den enorme V8-motoren med kompressor. Blokka er den samme som for eksempel sitter i SL 55 AMG, men resten av motoren er spesielt utviklet for SLR.

Lang og tøff
Designet på bilen er tøft og linjelekkert. SLR er 4,66 meter lang og hele 1,91 meter bred. Høyden er 1,26 meter. Bilen ligger dermed bredt og lavt på veien, og felgene i turbin-design er utstyrt med dekk i dimensjonen 245/35-19 foran og 295/30-19 bak. Kjøreturen på banen senere viste tydelig at et superklister for bedre feste hadde vært å foretrekke.

Dørene åpnes ikke ut til siden, men bretter seg mer eller mindre rett opp. Det gjør egentlig en noe akrobatisk innstigning enklere, men motivasjonen for å få skinkene på plass i seter med minimal polstring er på dette tidspunktet så høy at det meste tas med godt humør. Innvendig er det trangt og godt, og du sitter svært tett omsluttet. Utsikten forover er imponerende og panseret ruver både med sin lengde og bredde. Du ser gitteret på noen luftehull og de store pølseformene som strekker seg helt fra frontlyktene og opp til frontruten.

Friskus
Til tross for at motoren er montert foran kupéen sitter den svært langt bak i bilen. Den er plassert omtrent rett innenfor eksosrørene som stikker ut rett bak forhjulene. Blokka i SLR har et slagvolum på 5,5 liter, og effekten er 626-hestekrefter ved 6.500 omdreininger. Dreiemomentet er av samme klasse og ligger konstant på 780 newtonmeter fra 3.250 til 5.000 omdreininger. Dette resulterer i sjeldne prestasjoner på banen. 0 til 100 går på 3,8 sekunder, 0 til 200 går på 10,6 og 0 til 300 på 28,8 sekunder. Toppfarten er 334 kilometer i timen. Dataene her er en ting, men å få dette til disposisjon i virkeligheten er helt utrolig. Det er rett og slett voldsomt med krefter. Det virker som det er utømmelig med kraftressurser, dekkene spinner vilt, motoren brøler i takt med kompressorhylet og en heldig sjel sitter og ratter det han klarer for ikke å sende 5 millioner i karbonfiber og høyteknologi inn i nærmeste betongbarriere.

Bremsene er også kraftige og keramiske skiver er skodd med store kalipere. I tillegg er SLR utstyrt med en vinge bak som justerer seg etter farten på bilen for å sikre marktrykk. Under oppbremsing står den rett opp og gir visstnok et enormt trykk. Vi nøyer oss med å si at SLR er stabil under oppbremsing fra svært høye hastigheter.

Gassresponsen er lynrask, den minste dytt på pedalen resulterer i ekstrem fartsøkning, styringen er presis og selv det minste rattutslag lystres villig. SLR krever respekt og bilen vil uten å nøle sende deg rett til skogs hvis du misbruker effekten. Man må tenke seg litt om før man lar kreftene eksplodere ut i hjulene, selv om konstant bruk av elektronisk stabilitetsprogram (ESP) stort sett vil holde orden på retningen.

SLR har en femtrinns automatisk girkasse og det er kanskje ikke så imponerende, men med såpass med muskler kan vi bekrefte at man vil klare seg greit. I automatisk funksjon har den komfort og sportsprogram, og i manuell instilling kan du velge mellom sport, supersport og race. Da girer man manuelt og ikke liksom-manuelt, og girskiftene er harde.

Sjokk
Vi kjørte bilen i to omganger på banen, og den første seansen husker vi ikke noe særlig av. En overflod av inntrykk fortrengte hverandre. I neste seanse måtte vi konsentrere oss om det vi skulle slik at vi ble i stand til å formidle noe videre. Effekt, lyd, stemning, fartsopplevelse og totalopplevelsen i SLR bortimot uslålig. Det er kun en håndfull biler i verden som kan matche dette.

Utstyr og pris
SLR er kostbar over enhver fatteevne. Basisprisen er 4.896.000 kroner. Turbin-felgene som testbilen hadde kostet i tillegg 88.530 kroner. Utover dette er det ikke mye bilen kan utstyres med. Den har klimaanlegg, radio med CD-spiller og metallic lakk som standard. Bremsekaliperne kan lakkeres i gullfarge, og standard skinninteriør kan erstattes med noe som heter Silver Arrow Leather. Det koster 99.720 kroner. Førersetet kan også bestilles i forskjellige størrelser, small, medium, large og extra large. Motoren og teknologien denne bilen er full av koster mye, og at nesten hele bilen er laget i karbonfiber løfter også prisen solid. Produksjonsvolumet er også lavt og den høye prisen er også en kompensasjon for dette. Statskassen blir dessuten beriket med en drøy million i motor og vektavgift og snaut 800.000 kroner i merverdiavgift. Servicekostnadene er høye, men står ikke i forhold til kjøpsprisen. En årlig service koster omlag 20.000 kroner og hvert fjerde år skal bilen gjennom en større omgang hvor store deler av den blir demontert. Prisen på dette er noe usikker, men rundt 50-60.000 kroner lyder anslaget. Forsikring er også et problem og selskapene står ikke akkurat i kø for å få en SLR inn i stallen, men det er visstnok mulig. Det ruller en bil med norske skilt i Oslo.

Konklusjon og konkurrenter
SLR befinner seg i et deilig følge med sportsbiler som vi sjelden er i befatning med. Biler i denne klassen er for eksempel Koenigsegg CCR, Porsche Carrera GT, Ferrari Enzo og i ytterste konsekvens Bugatti EB 16.4 Veyron. Alle disse bilene bør fremkalle sikleproblemer og utgjør sammen med SLR eliten i bilindustrien. Det som derimot kan være verdt å huske på er at biler som BMW M6, Mercedes SL 65 AMG og Porsche 911 GT2 også gir en "smule" kjøreglede, og det til en svært mye lavere pris.


Tekniske data finner du her.